8 Ayar Altın İyi Bir Yatırım mı?

  • 2022-08-21 22:18

8 ayar altın yatırım yapmak isteyen kişiler tarafından merak edilen ve araştırılan bir altın ayarıdır. Son zamanlarda artan altın fiyatları ile birlikte insanlar artan ve artmakta olan altınların yatırım için kullanılabileceğini düşünmüştür. Eski dönemlerde dahi, insanlar yastık altlarında altınları saklanması ile yatırımlar yapmışlardır. Daha önceden bir gelenek hale gelen altına yatırım genellikle 22 ya da 24 ayar altınlar ile yapılmaktadır. Ancak artan altın fiyatları ile birlikte kullanıcılar daha düşük ayarlarda bulunan altınlar ile yatırım yapmayı düşünmeye başlamışlardır. Bu noktada yatırım için tercih edilmesi gerekenin 24 ayar altın olduğu bilinmektedir. Çünkü 24 ayar altın içerisine başka bir materyal eklenmektedir ve beklediği süre boyunca kararma, kızarma gibi problemler ile karşılaşılmamaktadır. Ancak artan altın fiyatları ile 8 ayar gibi düşük ayarlar ile altına yatırım yapılıp yapılamayacağı merak konusu olmuştur. 

 

8 Ayar Altın Nedir?

8 ayar altın üreticiler tarafından genellikle mücevherler içerisinde kullanmayı tercih ettikleri altın ayarıdır. 8 ayar altın içerisinde 1000’de 333 milyem altın bulunmaktadır. Bu noktada 24 ayar altının saf altın olduğu bilindiğine göre 8 ayar altın içeriğinde bulunan altını saf altın olarak tanımlanamamaktadır. Ayrıca içerisinde bulunan altının yanında üretim aşamasında içerisine alloy ve gümüş eklenmektedir. 14 ayar altın ile görünüm olarak pek fark bulunmayan 8 ayar altının üretim aşamalarında yapılan hatalar dolayısıyla kararmalar görülmektedir. Ayrıca yanlış kullanımlar sonucunda da kararma ya da kızarma gibi problemler ile karşılaşılmaktadır. Bu noktada üretim aşamalarına oldukça dikkat eden GL 8K GOLD gibi markalardan 8 ayar altın alınması daha sonrasında hiçbir şey yokken kararma gibi durumların yaşanmasının önüne geçilmiş olur. 

 

8 Ayar Altın Yorumları Nelerdir?

8 ayar altın yatırım yapmak isteyen kişiler tarafından oldukça merak edilmekte ve araştırılmaktadır. 8 ayar altın yorumları incelendiğinde kullanıcıların sıklıkla karşılaştığı problemler arasında kararma problemi yer almaktadır. Yatırım için alınan 8 ayar altınların beklerken karardığı ortaya çıkmaktadır. Ancak bu durum her 8 ayar altın için geçeli değildir. Üretim aşamalarında içerisine eklenen alloy alaşımı ve gümüşün ayarının doğru yapılmaması ile 8 ayar altının doğru kullanılmasında dahi kararmalar ile karşılaşıldığı görülmektedir. Bu noktada alınacak olan altınların GL 8K GOLD gibi güvenilir markalardan ya da bilinen ve güvenilir buluna kuyumculardan alınması gerekmektedir. 

Kararma yaşanmasının diğer bir nedeni ise yanlış kullanımlardır. Kullanıcılar yatırım yapmak için aldıkları 8 ayar altınları kapalı ve havasız kutularda saklayabilmekte ya da diğer takıları ile beraber tutabilmektedir. Bu noktada 8 ayar altının hava alabilen kutusunda saklanması önerilmektedir. Ayrıca diğer takılar ile özellikle kaplamalı takılar ile yan yana getirilmemesi gerekmektedir. 

Kullanıcıların çoğu tarafından yorumlarda ise solma gibi durumların yaşandığı görülmektedir. Ancak solma kimyasallar ile yan yana getirilmesi, kimyasallara maruz bırakılması sonucunda oluşabilmektedir. Kullanıcıların deodorant, parfüm gibi kimyasal içeren ürünlerden kesimlikle altınlarını uzak tutması gerekmektedir. Ayrıca altınların bakımlarının yapılmaması ya da hatalı temizlikler sonucu solma, kararma ya da kızarma gibi problemler ile karşılaşılması muhtemeldir. 

Bu noktada 8 ayar altın almak mantıklı mı sorusuna olumlu yanıtlar veren kullanıcılar oldukça az olarak görülse de kullanıcıların hatalı davranışları dolayısıyla oluşan problemlerden dolayı olduğu da görülmektedir. Olumlu yanıt veren kullanıcılar ise bakımlarını doğru yapabilen ve mücevherlerinin çoğunun 8 ayar altın ile üretildiğini bilmektedir. Mücevherlere gösterdikleri gibi bir bakım ile 8 ayar altınları ile ilgilenen kullanıcılar için 8 ayar altın almak mantıklı görülmektedir. 

 

8 Ayar Altın Alım Satımı Mümkün Müdür?

Kullanıcılar tarafından altın fiyatları artması sonrasında daha fazla tercih edilmekte olan 8 ayar altın için 8 ayar altın zarar eder mi sorusu sorulmaktadır. Çoğu insan özellikle son yıllarda altının artması ve 1 gram altın gibi seçeneklerinin bulunması ile eski dönemlerde yapılan altına yatırım davranışına devam etmektedir. Bu noktada altın alınıp satılabilen bir madde olarak varlığını sürdürmektedir. 8 ayar altın da diğer ayarlarda bulunan altın kadar alınıp satılan bir altın olarak piyasada varlığını sürdürmektedir. 

8 ayar altın satarken kullanıcıların unutmaması gerekenler arasında içeriğinde bulunan alloy ve gümüş materyalleri dolayısıyla kararma gibi problemler ile karşılaşılabildiğidir. Bu noktada yatırım için alınan 8 ayar altının düzenli aralıklar ile bakımı yapılmamış ise satış işlemi oldukça zor olacaktır. Ek olarak 8 ayar altın bilezik, kolye, yüzük gibi ürünlerin işçilik ile hazırlandığı da unutulmamalıdır. İşçilikten dolayı çoğu altının fiyatı düşmektedir. Bu yüzden yatırım için daha çok 22 ya da 24 ayar altınlar tercih edilmektedir. 

 

8 Ayar Altın Yatırım İçin Alınır mı?

Eski dönemlerden beri tercih edilen altına yatırım yapma alışkanlığı günümüzde de oldukça fazla karşılaşılan bir durumdur. Ancak artan altın fiyatları ile yatırım için altın almak oldukça zorlaşmıştır. Bu noktada piyasada 1 gram altın bulunması dahi mümkün hale gelmiştir. Kullanıcılar tarafından hangi ayara yatırı yapılacağı araştırmaları yapılmaktadır. 8 ayar altın alınır mı sorusunun cevaplanabilmesi için 8 ayar altın alırken içeriğinde bulunan diğer materyallerin unutulmaması gerekmektedir. Yani 8 ayar altınların yatırım için alınırken GL 8 GOLD gibi dikkatle ve titizlikle üretim yapmış yerlerden tercih edilmesi gerekmektedir. Doğru üretim yapılmış yerlerden alınan 8 ayar altınların doğru temizlikleri ve bakımı yapıldığında yatırım için alınabilmektedir. Çünkü artmakta olan altın fiyatları ile işçilikten dolayı fiyat düşüşü olsa da, kar elde ederken düşük de olsa kar elde edilmesi mümkündür.

8 ayar altın ayarı oldukça düşük bir ayardır. Özellikle mücevher üreten firmaların artan altın fiyatları ile daha çok piyasaya sürdüğü 8 ayar altın aslında daha öncesinde de elmas gibi değerli taşlar ile birlikte takılarda kullanılmaktaydı. Daha sonrasında altının fiyatının doğrusal bir şekilde artması dolayısıyla yatırım amacıyla da alınmaya başlamıştır. Kullanıcıların çoğu içeriğinde sadece %33 bir altın bulunması dolayısıyla ve içeriğinde bulunan diğer materyaller dolayısıyla kararmaya daha elverişli olan 8 ayar altının yatırım için alınmasını tavsiye etmemektedir.

8 ayar altına yatırımı yapmak isteyen çoğu kullanıcı için unutulmaması gereken noktalardan bir tanesi de işçiliği bulunan ürünlerin 14, 22 ya da 24 ayar olsa dahi fiyatlarının düşeceğidir. Özellikle çok fazla işçiliğe sahip bir ürün tercih edildiğinde kar elde edebilme ihtimali düşmektedir. Özellikle yatırım için 24 ayar altınlar ya da külçe altınlar tercih edilmektedir. 

Özetle 8 ayar altın yatırımı yatırım yapmak isteyenler için tavsiye dilmeyen bir yatırım yoludur. Çünkü 8 ayar altın aksesuarlarda kullanılmaktadır ve aksesuarlarda kullanılması dolayısıyla değer kaybetmektedir. Ayrıca kullanıcıların düzenli bir şekilde bakımlarını da yapmaları gerekmektedir. Bakımı yapılamayan 8 ayar altın bulunan bir aksesuarın çöp olma ihtimali de vardır. Ancak bakımlarını yapacak ve çok fazla işçiliği bulunmayan bir ürün tercih edilirse az da olsa kar elde etme imkânı bulunmaktadır. Bu nokta GL 8K GOLD gibi güvenilir markalardan 8 ayar altın ürünlerinin alınması ile yatırımlar gerçekleştirilebilir. 


8 Ayar Altın İyi Bir Yatırım mı?